Antik çağlardan beri tohumlarının şifa olarak kullanıldığı çörek otu, tam anlamıyla bir şifa deposudur. İlk kez Anadolu'da yetiştirildiği tahmin edilmektedir. Günümüzde birçok kıtada yetiştirilen çörek otu, kalorisi yüksek bir bitkidir. Pozitif tıbbın lideri olarak bilinen ünlü Türk tıp bilim adamı İbni Sina, "Canon Of Medicine" isimli ansiklopedisinde; çörek otunun vücudu uyardığını ve pasifliği giderdiğini belirtmiştir. Yine ünlü tıp hekimi Hipokrat, çörek otunun sindirim sistemi, karaciğer ve birçok rahatsızlığın etkili bir ilacı olduğunu belirtmiştir. 100 gram çörek otu kullanılarak 373 kalori elde edilmektedir. (Kullanırken dikkatli davranmak gerekmektedir.)
Anadolu doğasının bitki zenginliğinin bir ürünü olan çörek otu, ülkemizden Avrupa, Asya ve diğer bölgelere dağılmış ve oralarda yetiştirilmiştir. Meşhur Mısır firavunu Tutankamun'un mezarında bulunan çörek otu, binlerce yıldır insanlar tarafından kullanıldığını ispat etmektedir. Çörek otu günümüzde sağlıklı yaşamın bir ürünü olarak kullanılmaktadır ve Orta Doğu'da "Kutsanmış Tohum" ismiyle anılmaktadır.
Çörek Otunun İçeriği
Siyah tohumları, çörek otunun kullanılan yeridir ve bu tohumlar 120'den fazla yararlı madde içermektedir. Çörek otu içeriğinde bulunan maddeler şunlardır: - İçeriğinde ortalama (üretim imkanlarına göre değişir) yüzde 17 oranında protein bulunur. Bu proteinlerden bazıları Arginin, Leucin, Threonine ve glutamik asittir. 100 gram çörek otunda 17,8 gram, bir çorba kaşığı çörek otunda 2,67 gram protein bulunur.
- Karbonhidrat içeriğinin yüzde 44,24'ünü oluşturur. Bu karbonhidratlar; Ramnoz, ksiloz, arabinoz ve glikoz'dur. 100 gram çörek otunda 44,24 gram, bir çorba kaşığı çörek otunda 6,64 gram karbonhidrat bulunur.
- 100 gram çörek otunda 10,5 gram lif, bir çorba kaşığında 1,58 gram lif bulunur.
- Çörek otunun 100 gramında 22,27 gram, bir çorba kaşığında 3,34 gram yağ asitleri bulunur. Bu nedenle iyi bir kolesterol ilacıdır.
- Diğer vitamin ve mineraller çörek otunun yüzde 6-9 kısmını oluşturur. Bunlar da kısaca; Kalsiyum, fosfor, B vitamini, folik asit vb.
Çörek Otunun Vücudumuza Etkileri
- Alerjik rahatsızlıkların iyileştirilmesinde kullanılır.
- Antihistaminik özelliği ile oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
- Vücut için iyi bir antioksidandır.
- Eklem ağrılarının iyileşmesinde etkisi tartışılamaz.
- Kalp sağlığını korur ve kolesterole bağlı kalp damar sorunlarının aşılmasında kullanılması gereken oldukça etkili bir yağ asidi içeriğine sahiptir.
- Şeker hastalarının sürekli kullanması gerekir; çünkü kandaki şeker miktarını düşürerek doğal bir koruyucu etki göstermektedir. İnsülin salgılamakla görevli pankreasta bulunan beta hücrelerini uyarmaktadır. Dolayısıyla insülin salgılanarak glikojen elde edilmesini sağlamaktadır.
- Vücutta oluşan iltihabı sökücü özelliği vardır.
- Kemik iliği ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
- Karaciğer hastalıkları için oldukça etkilidir; rahatsızlığı olanlar çörek otu tohumunu kesinlikle takip etmelidir.
|
Merhaba. Benim yirmilik dişlerim 90 derece eğik çıkıt ve damağımı zedeliyor. Bu yüzden yemek yeme konusunda çok sıkıntı yaşıyorum. Sizce ne yapabilirim? Aslında dişimi çektirmekten de korkuyorum. Acaba doğal yöntemlerle geçebilir mi? Şimdiden çok sağolun. Önerilerinizi bekliyorum.
Cevap yazMerhaba,
Yirmilik dişlerin 90 derece eğik çıkması durumunda doğal yöntemlerle sorunu çözmek mümkün değildir. Bu durumda bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş hekiminiz, durumu değerlendirerek uygun tedavi yöntemini önerecektir. Diş çekimi konusundaki korkularınızı hekiminizle paylaşarak size uygun bir rahatlama yöntemi belirleyebilirsiniz. Geçmiş olsun.
Sevgilerle.