Çörek Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Çörek, çeşitli malzemelerle hazırlanan lezzetli bir hamur işidir. Kıymalı, peynirli veya sebzeli seçenekleriyle zenginleştirilebilir. Yapımında un, süt, maya gibi temel malzemeler kullanılır. Fırında pişirilerek sıcak servis edilen bu atıştırmalık, çay saatlerinin vazgeçilmezidir.
Çörek Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri
09 Eylül 2024

Çörek Nasıl Yapılır?


Hamur ürünü olan çöreğin birçok çeşidi yapılmaktadır. Tokluk hissi veren bu gıda, kıymalı, peynirli, ıspanaklı, pırasalı, patatesli, haşhaşlı, susamlı, karışık sebzeli, tavuk etli, ciğerli ve daha birçok çeşit besin maddeleriyle yapılmaktadır. Çay keyfi yapıldığında bir dilim çörek enfes bir tat oluşturacaktır. Tahıl ürününün öğütülüp un hale getirilmesiyle çörek hamurunun ilk aşaması elde edilmiş olur. İstenilen türdeki tahıl unu tercih edilerek çörek yapılabilir.

Çörek Yapımı İçin Gerekli Malzemeler


Hamuru İçin

  • 7 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/5 yemek kaşığı tuz
  • 2 yumurta beyazı
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay bardağı maden suyu
  • Aldığı kadar su
Üzeri İçin
  • Kavrulmuş susam
  • 2 yumurta sarısı

Çörek Nasıl Yapılır?


Süt ılık hale gelecek şekilde ısıtılır ve kuru maya içerisine eklenerek erimesi için beklemeye alınır. Öte yandan geniş bir kap içerisine yumurta beyazı, sıvı yağ, toz şeker, tuz, maden suyu ve iki kaşık tereyağı eklenerek çırpılır. Ardından süt ile maya eklenip un yavaş bir şekilde aktarılır. Karıştırılarak hamur elde edene kadar yoğurulur. İyi bir hamur elde edilmesi için yoğurma işleminin tamamıyla yapılması gerekir. Hamur fazla kabarmadan 10 dakika dinlendirilmesi yeterli olacaktır.

Hamurdan istenilen büyüklükte bezeler alınarak merdane yardımıyla orta boyutta açılır. Üç hamur bezesi ayrı ayrı açılarak eritilmiş iki kaşık tereyağı her katmana sürülerek açılan üç hamur üst üste koyularak başlangıç kısmından sarılıp gül haline getirilerek hamurun son kısmı birleştirilir. Bütün hamurlar bitene kadar bu yöntem yapılarak ister yağlı kâğıt ile ister hafif yağlanan fırın tepsisine dizilir. Çöreklerin üzerine yumurta sarısı fırça yardımıyla sürülerek üzerine bir miktar susam serpilir. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırına verilir. Çörekler sürekli kontrol edilerek üzeri kızarınca fırından alınarak sıcak bir şekilde bütün olarak veya dilimlenerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Barık 12 Temmuz 2024 Cuma

Ben de çörek yapımını denemek istiyorum fakat hamurun fazla kabarmadan 10 dakika dinlendirilmesi yeterli olacaktır demissiniz, bu süre yeterli mi? Özellikle maya kullanıldığı için daha uzun dinlendirilmesi gerekmiyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Barık, öncelikle çörek yapımına olan ilginiz için tebrik ederim. Mayalı hamur kullanıyorsanız, genellikle daha uzun bir dinlenme süresi gerekecektir. 10 dakika, mayanın aktif hale gelmesi için yeterli olmayabilir. Hamurun en az 30 dakika ile 1 saat arası dinlenmesi, mayanın tam olarak çalışması ve hamurun kabarması için daha uygun olacaktır. Bu şekilde daha yumuşak ve lezzetli çörekler elde edebilirsiniz. Kolay gelsin!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Çörek Otu Ağacı Türleri ve Özellikleri
Çörek Otu Ağacı Türleri ve Özellikleri
Çörek Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri
Çörek Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri
Çörek Otu Kilo Aldırır mı?
Çörek Otu Kilo Aldırır mı?
Çörek Otu Yağı Kilo Aldırır mı?
Çörek Otu Yağı Kilo Aldırır mı?
Yağlı Çörek Tarifi ve Malzemeleri
Yağlı Çörek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Çörek Otu Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Çörek Otu Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?