Çörek Otu Mide Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
27 Haziran 2024

Çörek Otu Mide Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu ve Mide Sağlığı

Çörek otu, anavatanı Anadolu ve Akdeniz havzası olan, düğün çiçeğigiller familyasından değerli bir bitkidir. Diğer adları arasında çöcce, cüccam ve Cuccum bulunmaktadır. Türkçede adı, bitkinin tohumlarının çöreklerin üzerine serpilmesinden gelmektedir. Eski Mısır'da, çörek otunun cilt güzelliği ve canlılığı için kullanıldığı tespit edilmiştir. İslam tarihinde İbn-i Sina da tıbbi tedavi amacıyla çörek otunu kullanmıştır. Hindistan'da ise mutfakta ve halk hekimliğinde çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) çörek otunun önemine dair şöyle buyurmuştur: "Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki çörek otunda onun için bir deva bulunmasın." Hadislerde ayrıca çörek otunun ağızda çiğnenerek, üzerine bal şerbeti içilirse karın ağrısını geçirebileceği de belirtilmiştir.

Şifa kaynağı olan bu bitkinin ve elde edilen yağının birçok hastalıkta faydalı olduğu bilinmektedir.

Çörek Otu Yağının İyi Geldiği Mide Problemleri

  • Mide yanması
  • Ekşime
  • Gastrit
  • Reflü
  • Mide krampları
  • Gece boğulurcasına uyanmak
  • Yemekten sonra ağıza acı su gelmesi ve şişkinlik
  • Sırtınıza doğru vuran bir ağrı
  • Boğazınıza doğru yangın varmış gibi bir yanma ve bunların getirdiği sıkıntılar

Çörek Otu ve Ülser Tedavisi

Çörek otu, özellikle Helicobacter pylori adı verilen bakterinin mide ve onikiparmakbağırsağında yerleşerek burada hastalığa yol açması durumunda etkili olabilir. Bu bakteri sadece insanda bulunmakta ve ağız yolu ile bulaşmaktadır. Bakteri mide mukozasına yerleşerek, onikiparmakbağırsağı, mide, safra kesesi, pankreas ve karaciğere yerleşmesi durumunda tehlikeli olabilmektedir. Tedavisi ise genellikle çeşitli antibiyotiklerle yapılmaktadır.

Bu hastalığın tedavisinde çörek otunun kullanımı, özellikle başlangıç aşamasında etkili olabilir. Çörek otunun günlük olarak 15 gram tüketilmesi önerilmektedir. Bu miktar günlük üçe bölünerek yenmelidir. Bir hafta boyunca her gün 15 gram yenir, sonra 15 gün boyunca günde 30 gram yenir ve daha sonra yine günlük 15 gram yenerek devam edilir. Çörek otu, midenin boş olduğu sabah kalkınca, öğle ile akşam yemeği arasında ve gece yenmelidir.

Şikâyetler 1 ayda azalabilir veya tamamen ortadan kalkabilir. Fakat, tekrarlamaması için 8 ay kadar yenmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Hastalık olmasa dahi, koruyucu ve önleyici olarak yenebilir. Sağlıklı bireylerde hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak, hamilelik döneminde çörek otu yenmesi tavsiye edilmemektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Haktan

10 Mayıs 2024 Cuma

İyi günler. Ben bir şeyi merak ediyorum ve bu yüzden sormak istiyorum. Ben çörek otu ile balın karıştırılıp içilirse kabızlığa iyi geldiğini bir yerde okumuştum. Bu bilgi doğru mudur. Ve çörek otu baßka ne gibi cilt, yüz, mide vb. rahatsızlıklarında bitkisel tedavi olarak kullanılan bir yöntemdir? Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Haktan bey,

Çörek otu ve balın karışımı, bazı insanlar tarafından sindirim sistemine yardımcı olarak kullanılır ve kabızlığa iyi geldiği söylenir. Ancak bu tür bitkisel tedavilerin etkisi kişiden kişiye değişebilir ve her zaman bilimsel olarak kanıtlanmış olmayabilir. Çörek otu, antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu için cilt problemleri, mide rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemi destekleyici olarak da kullanılır. Yine de, herhangi bir sağlık sorunu için bitkisel tedaviye başlamadan önce bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir.

Saygılar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çörek Otu Faydaları Nedir?

Çörek Otu Faydaları Nedir?

Haber Bülteni