Çörek

Çörek, Çörek, kökeni eski Türkçeye dayanan ve yuvarlak ekmek anlamına gelen az yağlı, tuzlu veya şekerli, içerisinde yumurta bulunan hamur işlerine verilen addır. Poğaçalar, açmalar ve birçok börek bu sınıfa girmektedir. Çörek genellikle hafif gevrek bir yapıdadır örneğin peynirli poğaça. Çörek günümüzde birçok şekilde ve birçok malzeme ile yapılmaktadır.
En çok bilinen çörek türü ise paskalya çöreği ve ay çöreğidir.

Ay Çöreği Malzemeleri

  • Bir su bardağı ılık su
  • Bir su bardağı ılık süt
  • 125 Gram tereyağı veya margarin
  • İki adet yumurta
  • Un (Yaklaşık dört su bardağı)
  • Bir paket yaş maya
  • Bir tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı şeker

İçi için

  • Peynir ve maydanoz

Ay Çöreği Nasıl Yapılır?


Derin bir kap içerisine yaş maya, ılık su, ılık süt, tuz ve şeker alınarak iyice karıştırılır. Tuz ve şeker eriyinceye kadar karıştırma devam eder. Bu sırada tereyağı eritilir ve kabın içine eritilmiş tereyağı da eklenir. Son olarak unumuzu da ekleyip ele yapışmayacak kıvamda gayet yumuşak bir hamur hazırlanır. Yaklaşık yarım saat mayalanması için dinlenmeye bırakılır ve bu sırada maydanozlar iyice ayıklanıp yıkanarak peynirli iç harç hazırlanır. Hamur mayalandıktan sonra çörek yapımına başlanır. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak beze haline getirilir. Tatlı tabağı büyüklüğünde açılan bezenin içine bir miktar peynir harcı koyulduktan sonra hamur uç kısmından sigara böreği gibi sarılır.
Sarma işleminin ardından hamur ay şeklini alacak şekilde kıvrılır ve yağlanmış tepsi içerisine dizilir. Tüm hamur bitinceye kadar aynı işlem uygulanmaya devam eder. Son olarak beyazından ayrılan yumurta sarıları çöreğin üzerine sürülür ve susam ile çörek otu atılarak süslenir. Önceden ısıtılmış 200 derecede yaklaşık yirmi dakika pişen çöreklerimiz istenilen şekilde servis edilir. Bu yapım oldukça meşhur olan kruvasan yapımına ve şekline benzemektedir.

Paskalya Çöreği Malzemeleri
  • Bir su bardağı ılık süt
  • Bir su bardağı ılık su
  • 200 gram tereyağı
  • İki yumurta
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • Yarım paket yaş maya
  • Yarım yemek kaşığı mahlep
  • Aldığı kadar un
  • Fındık veya kırılmış badem
Paskalya Çöreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle süt, ılık su ve mayayı bir kapta iyice karıştırıyoruz. Üzerine yumurta ile iyice çırpıp karıştırdığımız yumurtanın akını ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Yumurta sarıları daha sonra üzerine sürülmek için bir kaba bırakılır. Ardından eritilmiş tereyağı ve mahlep sırası ile eklenir. Son olarak un da ilave edilerek gayet yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Mayalanması için yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakılan hamur mayalanma işleminin ardından çörek yapımı için hazır hale gelir. Büyük paskalya çörekleri için hamur on beş parçaya daha küçük yapmak isteniliyor ise otuz eşit parçaya ayrılır. Biz on beş parça ile pofuduk çörekler yapalım. Her parça alınarak balık sırtı adı verilen şekli oluşturabilmek için üç parçaya ayrılır ve parçalar saç örgüsü şeklinde örülür. Tüm on beş beze aynı işlemi görür ve yağlanmış veya yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülen paskalya çöreklerimiz ezilmiş fındık veya badem ile süslenir ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişmeye bırakılır. Bizim yöresel tariflerimizden tek farkı şeker oranının fazla olmasıdır.
21.01.2024 13:04:08
Çörek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çörek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çörek"
Eşimin her gün işe götürerek yemesi için çörek yapmak istiyorum ve lezzetli olsun istiyorum. Çöreği sağlıkı şekilde nasıl yapabilirim ve evdeki fırında yapabilir miyim? Bu konuda bana bigi vverirseniz çöreği daha da zolanmadan yapacağım.
Emel su . 26.10.2018 02:30:15

Çörek Otu Mide

Çörek Otu Mide, Anavatanı Anadolu ve Akdeniz havzası olan çörek otu düğün çiçeğigiller familyasından olan değerli bir bitkidir. Diğer adları ise cöcce, cücca...
Devamını Oku

Çörek Otu Kaç Kalori?

Çörek otu kaç kalori, Antik çağlardan beri tohumlarının şifa olarak kullanılan çörek otu tam bir şifa deposudur, ilk kez Anadolu'da yetiştirildiği tahmi...
Devamını Oku

Çörek Otu Yağı Kilo Aldırırmı

Çörek otu yağı kilo aldırır mı, Çörek otu Şifa dolu bitkilerin ilk sırasında yer alır düğün çiçeklerinden olup; 14 türü ile hayatımızda yer alır. Çörek otu o...
Devamını Oku

Çörek Hamuru

Çörek Hamuru, Hamurlu işler mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerindendir. Hamur işleri çok leziz ve iştah kabartıcı olur. Çok tatlı olan hamur işleri çok yenir...
Devamını Oku

Çörek Otu Ekimi

Çörek Otu Ekimi; Ülkemizde son zamanlarda rağbet gören ve birçok destek programında bulunan tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin uygulamalarının daha...
Devamını Oku

Öğütülmüş Çörek Otu

Öğütülmüş Çörek Otu, Türkiye ve Dünya'nın hemen hemen her bölgesinde yetişen ince yapraklı, 40 cm boylarında olan tarla bitkisi çörek otu olarak bilin...
Devamını Oku

Çörek Otu Yağının Faydaları

Çörek Otu Yağının Faydaları, Çörek otu Türkiye'de yetişen ve çok yararlı bir bitkidir. Bitki kadar bitkiden elde edilen yağda çok faydalıdır. Çörek otu ...
Devamını Oku

Çörek Otu Şeker Hastalığı

Çörek Otu Şeker Hastalığı, yurdumuzun hemen hemen her yöresinde ve birçok dünya ülkesinde yetiştirilen yaklaşık olarak 40 cm uzunluğunda ve ince yaprakl...
Devamını Oku

Çörek Otu Sivilce

Çörek otu sivilce, çörek otu yüzyıllardır alternatif tıpta hastalıklara karşı ilaç olarak kullanılmaktadır. Vücutta tırnaktan saça varana kadar pek çok ...
Devamını Oku

Çörek Otu Yağı Cilde Faydaları

Çörek Otu Yağı Cilde Faydaları, Çörek otu yağı şifa kaynağıdır. Çörek otu yağının cilde faydaları konusunda ciddi anlamda yararlı olduğuna ilişkin bilgi...
Devamını Oku

Yoğurt ve Çörek Otu

Yoğurt ve Çörek Otu, yoğurt, besin değerleri fazla olan sağlık açısından önemli bir süt ürünüdür. Yoğurt tüketmek çok yararlıdır. Yoğurdun saymakla bitmeyen ...
Devamını Oku

Çörek Otu Hadis

Çörek Otu Hadis, Günümüzde faydası yeni yeni ortaya çıkan çörek otu yüzyıllar öncesinden iki cihan sultanı Hz. Muhammed (Sav) tarafından bildirilmiştir. Binb...
Devamını Oku

Çörek Otlu Tuzlu Kurabiye

Çörek otlu tuzlu kurabiye: Kurabiye hemen hemen herkesin severek tükettiği bir atıştırmalıktır. Çörek otlu tuzlu kurabiye diğer kurabiyeden farklıdır ve daya...
Devamını Oku

Çörek Otu Yağı Basur

Çörek Otu Yağı Basur, Ülkemizde doktora başvuran hastaların büyük bir çoğunluğunun şikâyeti basurlardır. Basurun diğer ismi ise hemoroittir. Basur insan...
Devamını Oku

Çörek Otu Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır

Çörek Otu Yağı Bebeklerde Nasıl Kullanılır, Çörek otu Güney Avrupa başta olmak üzere Dünyanın birçok ülkesinde de yetiştirilir. Çörek otu evinizin balko...
Devamını Oku

Çörek Otu Nasıl Kullanılır

Çörek Otu Nerede Kullanılır, Çörek otu hemen hemen her bölgede yetişen bir bitkidir. Siyah renkli tohumları vardır. Çörek otu yemekler de ve şifa kaynaklı ol...
Devamını Oku

Çörek Otu Yağı Egzama

Çörek Otu yağı egzama, Anadolu'da asırlardır yetiştirilen ve hastalıklara şifa olarak kabul edilen Çörek otu, Türkiye'nin eşsiz şifa kaynaklarından biridir. ...
Devamını Oku

Çörek Otu Yağı Çoçuklarda Nasıl Kullanılır

Çörek otu yağı çocuklarda nasıl kullanılır, Çörek otu yağı eskilerde olduğu gibi günümüzde de çok sık kullanılan bir bitki türü yağıdır. Günümüzde artık...
Devamını Oku

Çörek Otu Yağı Cilt Lekeleri

Çörek Otu Yağı Cilt Lekeleri, günümüzde pek çok bayanın ortak derdi olan cilt lekelerinin birçok türü ve çeşidi bulunmaktadır. Hiçbir bayanın arzu etmey...
Devamını Oku

Çörek Otu

Çörek otu, insanların kullandıkları en eski şifalı bitkilerden biridir. Binlerce yıldır insanlar bu mükemmel bitkiyle farklı hastalıklardan korunmuşlardır. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çörek Otu Nasıl Kullanılır
Çörek Otu Yağı Egzama
Çörek Otu Yağı Çoçuklarda Nasıl Kullanılır
Çörek Otu Yağı Cilt Lekeleri
Çörek Otu
Son Forum Konuları
Çörek Otu Yağıyla Ağız Gargara Suyu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024