{ "title": "Çörek", "image": "https://www.corek.gen.tr/images/corek.jpg", "date": "21.01.2024 13:04:08", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Çörek, Çörek, kökeni eski Türkçeye dayanan ve yuvarlak ekmek anlamına gelen az yağlı, tuzlu veya şekerli, içerisinde yumurta bulunan hamur işlerine verilen addır. Poğaçalar, açmalar ve birçok börek bu sınıfa girmektedir. Çörek genellikle hafif gevrek bir yapıdadır örneğin peynirli poğaça. Çörek günümüzde birçok şekilde ve birçok malzeme ile yapılmaktadır. En çok bilinen çörek türü ise paskalya çöreği ve ay çöreğidir.

Ay Çöreği Malzemeleri
İçi için
Ay Çöreği Nasıl Yapılır?

Derin bir kap içerisine yaş maya, ılık su, ılık süt, tuz ve şeker alınarak iyice karıştırılır. Tuz ve şeker eriyinceye kadar karıştırma devam eder. Bu sırada tereyağı eritilir ve kabın içine eritilmiş tereyağı da eklenir. Son olarak unumuzu da ekleyip ele yapışmayacak kıvamda gayet yumuşak bir hamur hazırlanır. Yaklaşık yarım saat mayalanması için dinlenmeye bırakılır ve bu sırada maydanozlar iyice ayıklanıp yıkanarak peynirli iç harç hazırlanır. Hamur mayalandıktan sonra çörek yapımına başlanır. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak beze haline getirilir. Tatlı tabağı büyüklüğünde açılan bezenin içine bir miktar peynir harcı koyulduktan sonra hamur uç kısmından sigara böreği gibi sarılır. Sarma işleminin ardından hamur ay şeklini alacak şekilde kıvrılır ve yağlanmış tepsi içerisine dizilir. Tüm hamur bitinceye kadar aynı işlem uygulanmaya devam eder. Son olarak beyazından ayrılan yumurta sarıları çöreğin üzerine sürülür ve susam ile çörek otu atılarak süslenir. Önceden ısıtılmış 200 derecede yaklaşık yirmi dakika pişen çöreklerimiz istenilen şekilde servis edilir. Bu yapım oldukça meşhur olan kruvasan yapımına ve şekline benzemektedir.

Paskalya Çöreği Malzemeleri
Paskalya Çöreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle süt, ılık su ve mayayı bir kapta iyice karıştırıyoruz. Üzerine yumurta ile iyice çırpıp karıştırdığımız yumurtanın akını ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Yumurta sarıları daha sonra üzerine sürülmek için bir kaba bırakılır. Ardından eritilmiş tereyağı ve mahlep sırası ile eklenir. Son olarak un da ilave edilerek gayet yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Mayalanması için yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakılan hamur mayalanma işleminin ardından çörek yapımı için hazır hale gelir. Büyük paskalya çörekleri için hamur on beş parçaya daha küçük yapmak isteniliyor ise otuz eşit parçaya ayrılır. Biz on beş parça ile pofuduk çörekler yapalım. Her parça alınarak balık sırtı adı verilen şekli oluşturabilmek için üç parçaya ayrılır ve parçalar saç örgüsü şeklinde örülür. Tüm on beş beze aynı işlemi görür ve yağlanmış veya yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülen paskalya çöreklerimiz ezilmiş fındık veya badem ile süslenir ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişmeye bırakılır. Bizim yöresel tariflerimizden tek farkı şeker oranının fazla olmasıdır.
" } ] }