{ "title": "Çörek Otu Yetiştiriciliği", "image": "https://www.corek.gen.tr/images/corek-otu-yetistiriciligi.jpg", "date": "21.01.2024 13:31:47", "author": "gülaydeveci", "article": [ { "article": "Çörek Otu Yetiştiriciliği; Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Dünyada birçok ülkede yetiştirilmektedir. Tarla bitki olarak bilinen çörek otu ince yapraklıdır ve siyah küçük tanecikler şeklindedir. Yaklaşık olarak boyları 40 cm kadardır. Tohumlar ağaçların dallarında yetişmektedir. İçeriğinde birçok vitamin ve vücuda oldukça faydalı olan moleküller içermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği olan bu bitki modern tıpta da oldukça kullanılan bir bitkidir. Bu bitki antioksidan özelliği taşımaktadır ve iltihap oluşumunu engellemektedir. Bitkinin yağı çıkartılır ve oldukça da faydalıdır. Çörek otu zayıflama açısından da oldukça faydalı bir bitkidir. İçeriğinde yüksek miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. A, B ve C vitaminleri içermektedir. Yurt dışında yapılan araştırmalara göre, tıp alanında birçok hastalığın tedavisinde kullanılması önerilmektedir. Alerjik rahatsızlıklara karşı tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Bitki nektar açısından oldukça faydalıdır. Son dönemler de çörek otu yağı piyasada oldukça yaygın bir şekilde satılmaktadır.

Çörek Otu Yetiştirmenin Püf Noktaları

Çörek otu çiçeği beş yapraklıdır, yaprakları çanak biçiminde, uçları yuvarlak ve sivri biçimdedir. Dallanan gövde 20 - 60 cm arasında büyümektedir. Yaprakları tüysüz bir yapıya sahiptir. Bitkini kendisine has kapsülü içerisinde gelişim göstermektedir. Bu bitki için en uygun zaman, çapa bitkilerinden sonraki zamandır. Ekim öncesi toprağın en iyi şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bu bitki çok kumlu toprakları istemez ve mibze ile ekimi yapılmaktadır. Mibzerle ekim yapılırsa sıra mesaferinin 20 cm olması gerekmektedir. Kapsüller siyahlaşmaya başladığı zaman ise hasat zamanı gelmiş demektir. Bitkinin tanelerinin dökülmemesi için gün ağarmadan çok erken toplanması gerekmektedir. Toprağı daha verimli hale getirmek istiyorsak iyi yanmış hayvan gübresi kullanmamız gerekebilir ya da orta dozda kimyasal gübrelemeye başvurabiliriz. Tohum ekildikten yaklaşık bir hafta sonra çimlenmeye başlayacaktır. Toplanma aşaması ise 2 hafta kadar sürecektir. Bitkinin hasadı orak, tırpan ya da biçme makineleri ile yapılabilmektedir. Böylece üründen yüksek verim almak makineler sayesinde oldukça basit bir şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Biçimden sonra demetler halinde aralıklarla dik dik dizilir ve kurutulur. Kurduktan sonra harman yapılır. Harmandan sonra tohumlar tekrar kurutulur ve kuruduktan sonra çuvallanır satışa hazır hale getirilir. Ortalama çörek otu tohum verimi dekara 170- 240 kg kadardır. Çörek otu uçucu yağ, saponin tanenli maddeler içermektedir. Halk arasında çörek otu mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Gaz söktürücü bir etkisi de bulunmaktadır. Ayrıca hoş kokusu nedeniyle hem ilaç sektöründe hem de evlerde baharat olarak kullanılmaktadır.
" } ] }