{ "title": "Çörek Otu Yağı Öksürük", "image": "https://www.corek.gen.tr/images/corek-otu-yagi-oksuruk.jpg", "date": "19.01.2024 04:33:41", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "
Çörek Otu Yağı Öksürük, çörek otu, bilinen en eski ve en şifalı bitkiler arasında yer alarak, birçok hastalığa şifa vermesi ve vücudun gerek bedensel gerekse zihinsel gelişiminde yoğun katkısından dolayı günümüzde tüketimi hala yaygınlığını yitirmemiş olan bir bitkidir. Başta romatizmal ağrılar ve sindirim sistemi kuvvetliği ile kişilerce çeşitli şekillerde tüketilerek şifa bulunurr. Çörek otunun bilinen en yaygın şifa olduğu rahatsızlıklardan bir diğeri ise üst solunum yolu enfeksiyonları ile oluşan öksürük rahatsızlığıdır. Çörek otu yağı olarak tüketilmesi gereken bitkisel ilaç niteliğindeki tercihimiz genel olarak içilerek elde edilmekle beraber cilt dışı uygulamalar sayesinde de etkisini göstermektedir.

Çörek Otu Yağı Nasıl Elde Edilir?

Her türlü şifa için kullanılan çörek otu yağını, eğer güvenilir üretim yapan kişi veya kişilerden bulamıyor isek kendimiz kolay şekilde evlerimizde hazırlayabiliriz. Çörek otu yağını oluşturmak için, yaklaşık 30 gram öğütülmüş çörek otunu cam bir şişe veya kavanoza boşaltıp, üzerine 200 gram saf zeytinyağı eklenerek en az 7-8 gün bekletilmelidir. Bu işlem süresince cam kavanozun ağzı sıkıca kapalı olmalı ve güneş görebilen bir yerde bekletilmelidir. Şişenin sıcak ortamda tutularak bekletilmesi hem daha hızlı şekilde çörek otu yağının oluşmasını hem de öğütülmüş çörek otunun saf olan zeytinyağı içerisine mineral ve vitaminlerini bırakarak özleşmesini sağlayacaktır. Süzme işlemini çok küçük gözenekleri olan bir süzgeç yardımı ile yapmalıyız. Fakat doğal olmasını istediğimiz ve sağlık için kullanacak olduğumuz çörek otu yağımıza hiçbir metal değmesini istemiyorsak; temiz bir tülbent bezini 4 kat şeklinde katlayarak süzme işlemini yapabiliriz. Bu yöntem hem yağımızın, metal değmediği için daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır hem de tülbent en küçük çörek otu tohumu kalıntılarını dahi kullanacağımız yağın içine geçmesini engelleyecektir. Ayrıca çörek otu yağını sadece bu şekilde değil, yemeklerimizde ve hatta salatalarımızda bile kullanabileceğimiz için kesinlikle lezzetini bozmadan korunmasını sağlayacaktır.

Çörek Otu Yağının Öksürük İçin Kullanımı

Çörek otu yağının öksürük için kullanımı birçok insan tarafından bilinmesi fakat uygulama hatası yüzünden sonuç vermemesi olasılıklar dahilindedir. Birçok kişi çörek otu yağını kaşık ölçüsü ile saf şekilde tüketirler. Birçoğu ise çörek otunu tohumuyla çiğneyip üzerine ölçekle yağ tüketmekte ve bunun gibi onlarca yapılan uygulama hatası daha sayılabilir. Çörek otu yağını şayet öksürük için uygulayacaksanız; saf çörek otu yağından 1 çay kaşığı, kahve veya çayımıza karıştırılarak tüketmemiz öksürüğü hafifleterek ortadan kaldıracaktır. Günde 2 kez bu işlemi uygulamalıyız. Bunun yanı sıra gece yatmadan önce çörek otu yağını sırt bölgemize ve boğaz bölgemize, hafif masaj hareketleriyle uygulayarak vücutta kalmasını sağlamalıyız. Bu işlem çörek otu yağı şifasını dıştan uygulama yöntemi ile alerjik veya soğuk algınlığı nedeniyle oluşan öksürüğü hafifletmeye yardımcı olacaktır. Kahve veya çay içerisinde tüketilme sebebi ise çörek otu yağının acımtırak lezzetinin hassas bünyelerde bulantı oluşturmaması ve direk alımlarda bağırsak sistemini hızlı çalıştırıyor olmasıdır.

Çörek Otu Yağı Öksürüğe Neden İyi Gelir?

Çörek otu yağı, çörek otu tohumunun içerdiği zengin potasyum, çinko, kalsiyum, A vitamini ve demir mineral ve vitaminlerinin çörek otu yağına geçerek şifa vermesini sağlamaktadır. İçeriğindeki mineraller sayesinde vücutta bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve bağışıklık sistemi çöküntüsü nedeni ile birçok sorun yaşanan durumun önüne geçmektedir. Bunlardan en bilineni öksürük sorunudur. Bronşit, faranjit, akut faranjit, bademcik şişmesi gibi üst enfeksiyon hastalıklarının ve alerjik rahatsızlıkların oluşturduğu öksürük gibi geç düzelen rahatsızlığı baskılamaktadır. Antiseptik ve antibiyotik etki yaratarak üst solunum yolunda oluşturduğu enfeksiyon durumu ile savaşarak, öksürüğü, beyinde bulunan refleks sistemine sinyaller yollayarak bastırmakta ve tedavi etmektedir.

" } ] }