{ "title": "Çörek Otu Mide", "image": "https://www.corek.gen.tr/images/corek-otu-mide.jpg", "date": "19.01.2024 02:51:24", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Çörek Otu Mide, Anavatanı Anadolu ve Akdeniz havzası olan çörek otu düğün çiçeğigiller familyasından olan değerli bir bitkidir. Diğer adları ise cöcce, cüccam, Cuccum'dur. Türkçede ise adını bitkinin tohumlarının çöreklerin üzerine serpilmesinden almıştır. Eski Mısır'da cilt güzelliği ve canlılığı için çörek otu kullanıldığı tespit etmiştir. İslam tarihinde İbn-i Sina ise tıbbi tedavi amaçlı çörek otuna kullandığı bilinmektedir. Hindistan'da ise çok eskiden bu yana mutfakta ve halk hekimliğinde kullanıldığı bilinmektedir. Hadislerde ise Peygamber Efendimiz (S. A. V) şöyle buyurmuştur: \"Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki çörek otunda onun için bir deva bulunmasın'. Çörek otu ağızda çiğnenerek, üzerine bal şerbeti içilirse karın ağrısı geçer şeklinde de hadislerde bahsedilmektedir. Şifa kaynağı olan bu bitkinin ve elde edilen yağının birçok hastalıkta şifa kaynağı olduğu bilinmektedir.

Çörek otu yağının iyi geldiği mide problemleri arasında
Çörek otu mide: Ülser, özellikle helicobakter pylori adı verilen bakterinin, mide ve onikiparmakbağırsağında yerleşerek burada hastalığa yol açmasıdır. Bu bakteri sadece insanda bulunmakta ve sadece ağız yolu ile bulaşmaktadır. Bakteri mide mukozasına yerleşerek, onikiparmakbağırsağı, mide, safra kesesi, pankreas ve karaciğere yerleşmesi tehlikeli olabilmektedir. Tedavisi ise birkaç çeşit antibiyotik ile olmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde özellikle başlangıç aşamasında, etkili olmaktadır. Çörek otunun kullanımı günlük olarak 15 gramdır. Bun miktar günlük üçe bölünerek yenmelidir. Bir hafta her gün 15 gram yenir, sonra 15 gün boyunca günde 30 gram yenir ve daha sonra yine günlük 15 gram yenerek devam edilir. Çörek otu midenin boş olduğu sabah kalkınca, öğle ile akşam yemeği arasında ve gece yenmelidir. Şikâyetler 1 ayda azalır veya tamamen ortadan kalkmaktadır. Fakat yine de tekrarlamaması için 8 ay kadar yenmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Hastalık olamasa dahi, koruyucu ve önleyici olarak yenebilir. Sağlıklı bireylerde hiçbir yan etkisi yoktur. Hamilelik döneminde çörek otu yenmesi tavsiye edilmemektedir.
" } ] }