{ "title": "Çörek Otu Çiğnemek", "image": "https://www.corek.gen.tr/images/Corek-Otu-Cignemek-88.jpg", "date": "19.01.2024 07:48:13", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çörekotu Çiğnemek, Türkiye'nin hemen, birçok ülkesinde yetişmekte olan hemen bütün bölgesinde ve dünyanın ince yapraklı tam kırk santimetre boyunda olan otsu bir tarla bitki türüdür. Çörekotu olarak kullanılan küçük siyah renkli tanecikler bu bitki çeşidinin dallarında yetişen kapsüle içinde bir tohumdur. Çörekotu çiğnemek vücuda oldukça faydalı molekül ihtiva eder. Bunların içerisinde thymoguinon ile nigellon bağışıklık sistemi üstünde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Çörekotu çiğnemek bağışıklık sistemini güçlendirir ve bazı ilaç türlerinde hammadde olarak da çörekotu kullanılır. Yüzyıllardır kullanılmakta olan çörekotu alakalı yapılan araştırmaların miktarı son zamanlarda oldukça artmıştır. Çörekotunun Anavatanı Güney Avrupa ile Doğu Akdeniz'dir. Çeşitli birçok türü olmasına rağmen yine de en sık kullanılan çeşidi ise Nigellon sativadır. Siyah yerleri büyüdüğünde toplanarak kurutulur. Çörekotu otu %21 protein, %38 karbonhidrat ve %35 bitkisel yağlardan meydana gelmektedir. Çörekotu oleik asit, Nigellon, kalsiyum, linklerin asit, demir, thymoguinon, potasyum, bakır, palmitik asit, sodyum, A vitamini, çinko, magnezyum, selenyum, C vitamini, fosfor ve B vitamini içermektedir.

Çörekotu Çiğnemek Faydaları Nelerdir?

" } ] }