{ "title": "Çörek Otu Ağacı", "image": "https://www.corek.gen.tr/images/Corek-Otu-Agaci-63.jpg", "date": "19.01.2024 10:01:44", "author": "hasan günü", "article": [ { "article": "
Çörek Otu Ağacı, asıl coğrafyası Batı Asya'dır ve uygun iklimi sayesinde ülkemizde de kolaylıkla yetiştirilebilir. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu çörek otunun faydalarının da öğrenilmeye başlamasıyla tanınan bu bitkiyi aslında evinizde bir saksıda yetiştirmek oldukça basit. Bu sağlıklı ve faydalı çörek otu ağacını bahçenizde veya balkonunuzda bir saksıda da yetiştirmek artık mümkün. Çörek otu ağacı yarı gölgede de büyüyebilmesine rağmen güneşte daha verimli olur.

Çörek otu Ağacı Yetişme Aşamaları Nelerdir?
Çörek Otu Tohumları Ne Zaman Ekilir: Tohum dönemi oldukça hassas olduğundan dolayı çörek otu tohumu soğuklardan bitkinin fide haline gelene kadar korunması çok önemlidir. Bu yüzden mümkün mertebe ilk başta iç mekânda yetiştirmeye özen göstermeliyiz. Çörek otu ağacı yetiştiriciliği için tohumu için en uygun zaman don zamanı bitmeden 1 ay öncesidir. Örneğin bulunduğunuz yerde don genellikle Şubat sonunda bitiyor ise anlatacağımız tohum işlemini Ocak sonunda yapabilirsiniz.

Çörek Otu Nasıl Ekilir: Öncelikle küçük yoğurt kutuları veya benzer kutular, yumurta kapları çimlendirme için oldukça uygundur. Kutudaki gözlerin dibine çok az kumlu veya killi yahut bunların karışımı toprak koyuyoruz. Daha sonra kutudaki her bir göze ortalama 3-4 adet tohum atıyoruz ve ardından üzerlerini bir cm olacak şekilde aynı toprak ile kapatıyoruz.

Çörek Otu Nasıl Sulanır: Suyun püskürtücü etkisini kullanarak buhar verir gibi taşların üzerini sulanır. Veya streç yardımıyla da kovanın üzeri gerilir ve küçük küçük delikler açarak sulama işlemi gerçekleştirilebilir. Bu yöntem sayesinde ortam nemini daha uzun süre koruyacaktır.

Çörek Otu Ağacı Çimlenmesi Sonrası Yapılması Gerekenler

Bir iki hafta içinde çimlenmeye başlayan Çörek Otunun her bir gözende bir tane çimlenme olmalıdır. Fazladan çıkacak olan çimlenmeler için yapılması gereken en gelişmiş olanını bırakıp diğerlerini kopartabilirsiniz. Çimlenme olduktan sonra küçük yapraklar belirdiğinde artık direkt olarak gelmeyen güneş ışığına daha fazla ihtiyaç duyacaktır. Çörek otunu daha hızlı ve verimli büyüyebilmesi için saksınızı camın kenarına koyabilirsiniz. Çörek otu için sulanma çok önemli olduğu için sulamaya mutlaka dikkat etmelisiniz. Çimlerin dibine tazyikli su fışkırtmak yerine su püskürtücü bir şekilde kullanarak otlara zarar vermeyecek şekilde sulama işlemi gerçekleştirilmelidir. Gerekli miktarda büyüme sağlayan çörek otunu artık saksıya taşıma vakti gelmiş demektir. Birbirinden 8-10 cm aralıklarla yeni saksılar dikebilirsiniz ve toprağını tekrar kil veya kumlu toprak kullanarak hazırlayabilirsiniz. Saksı evin veya bahçemizin en çok güneş alan yerine koymakta fayda olacaktır. Bitkimizde tohum torbaları oluşunca kurumalarını bekleyiniz. Kurumaya bıraktığınız tohum torbaları zamanla dağılacak ve çörek tohumları meydana çıkacaktır. Daha sonra bu tohumları toplayarak; çay, yemek ve salatanızda kullanabilirsiniz.

" } ] }